Digitalna štampa na tekstilu i platnu

Opis

Štampa na platnu i tekstilu radi se sublimacijom.

Sublimacija je jednostavan ali efikasan oblik digitalne štampe. Koristi se za štampanje visokog kvaliteta i to isključivo na površinama koje su većinski od poliestera ili su obrađene polimerskim namazom. Primenjiva je na različite promotivne proizvode, a u tekstilu se može koristiti na materijalima koji u sirovinskom sastavu imaju više od 65% poliestera.

Tajna sublimacije je zapravo hemijski proces. Aktivirane toplotom, boje se vezuju sa polimerima ili poliesterskim vlaknima, čime se otisak trajno “ugrađuje” u proizvod. Najbolji efekat sublimacija ima na belim ili svetlim pozadinama – boje koje se koriste su polu transparentne i osnovna boja proizvoda koji se brendira  će zameniti belu u procesu štampe.

Štampa na tekstilu može biti direktna i uz pomoć transfer papira. Kotirani poliesterski materijali mogu se štampati direktno, a nekotirani sa transfer papirom.
Kod poliesterskih materijala probojnost boje je daleko veća nego kod onih koji imaju u svom sastavu procent prirodnih materijala. Intenzitet boje podjednak sa obe strane, s’ tim što se sa zadnje strane vidi kao u ogledalu.

Materijali koji se najviše koriste su:

– Fleg platno 110gr/m2

– Saten platno 140/m2

– Poliester platno 200gr/m2

– Mikrofiber platno 125 -150 gr/m2

– Diolen 65% poliester 35% pamuk

– Platna sa procentom likre

– Muslin različite gramature

Kod tekstil platna koja sadrže veći procent prirodih materijala preko 50% uvek se radi probni uzorak štampe kako bi se ustanovila jasnoća otiska štampe i “ugrađivanje” u platno.

Štampa na platnu koje je po svom sastavu 100% prirodno, kao na primer pamuk, ova vrsta štampe nije moguća.